perjantai 15. tammikuuta 2010

Kasvilääkintää imetysongelmiin

Oikein käytettynä fytoterapia eli kasvien rohdoskäyttö on mahdollista myös imetysaikana.

Hiivavaivaan, imetyskipuun ja rintatulehdukseen

Kokemukseni mukaan äiti voi hoitaa hiivavaivaa (joka voi näkyä vauvalla sammaksena) ainakin oliivinlehti- ja melissauutevalmisteella, ks. kuva . (Muitakin valmisteita markkinoilta varmaan löytyy.)

Hiivavaivaan, mutta myös imetyskipuun ja alkamassa olevaan rintatulehdukseen tai tiehyttukokseen voi auttaa magnesiumkloridin tai sitruunamehun (suoraan sitruunasta puristettuna) tai oreganoöljyn siveleminen rintaan imetyksen jälkeen, ks. kuva 1 tai kuva 2 (jos linkki ei toimi oikein, kirjoita hakukenttään "oreganoöljy").

Huom. Oreganoöljy on hyvin voimakasta, joten annostus on syytä aloittaa varovasti yhdellä tipalla perusöljyyn (esim. mietoon ruokaöljyyn) laimentaen. Varo, ettei öljyä joudu vauvan suuhun eli älä levitä sitä rinnanpään alueelle. Äiti voi käyttää öljyä ohjeen mukaan myös sisäisesti, laimennettuna.

Myös magnesiumkloridi on syytä pestä pois ennen imetystä, sillä se maistuu kitkerälle. Aluksi siitä voi myös jäädä ihon pinnalle valkoinen kerros. Magnesium imeytyy kehoon iholta noin 20 minuutissa, jonka jälkeen ihon voi halutessaan pestä.

Hiivavaivaa, samoin kuin vauvan suussa näkyvää sammasta voi hoitaa myös maitohappobakteereilla (esim. Rela drops -tipoilla). Lisäksi sitruunamehu sopii vauvan sammaksen hoitoon eli sitä ei tarvitse pestä pois rinnastakaan ennen imetystä. Puolukkaa tai vichyvettä en itse käyttäisi vauvan sammaksen hoitoon, mutta paremman puutteessa nekin voivat toimia (huom. puolukka sokeroimattomana kotimaisena marjana).


Maitomäärän lisäämiseen tai vähentämiseen

Maitomäärää lisääviä yrttejä ovat nokkonen, kumina, anis, tilli, puna-apila ja sinimailanen. Maitomäärää lisää myös sarviapila (fenugreek) - kaikki nämä erityisesti teenä (tai eteerisinä öljyinä ). Sarviapila on yhtenä osana curry-mausteseoksessa.

Fenugreek-kapseleita voi myös ostaa luontaistuotekaupoista:
Muitakin valmisteita markkinoilta varmaan löytyy.

Edellisestä valmisteesta tulee 3 x 2 tbl:n vuorokausiannoksella 1 g sarviapilauutetta, mikä vastaa 7 g kuivattua sarviapilaa. Jälkimmäisen valmisteen vuorokausiannoksesta eli 3 kapselista taas tulee 450 mg (0,45 g) sarviapilauutetta, mikä vastaa 1110 mg (1,11 g) tuoretta sarviapilaa. Jo nämä määrät voivat riittää maidontuotannon lisäämiseen, mutta itselle sopiva annos selviää kokeilemalla, kohtuus toki kannattaa muistaa.

Huom. Maitomäärää vähentäviä yrttejä ovat salvia, minttu, piparminttu ja persilja, joten näitä kannattaa käyttää varoen, jos ei tarkoita vieroittaa lasta.

Linkkejä
Ostopaikkoja

Artikkeli perustuu mainittuihin linkkeihin ja osin omaan kokemukseeni. En ole koulutettu fytoterapeutti tai fytonomi, joten en vastaa ohjeiden omakohtaisesta soveltamisesta.

Päivitetty 16.03.2013 ja kirjalinkki 20.02.2022.

Ei kommentteja: