perjantai 2. tammikuuta 2015

Homeopatiaa imetysongelmiin

Imetysongelmia voi hoitaa myös pehmein, homeopaattisin keinoin, jos tuntee homeopatian perusteita.

Ongelmia maidonnousun kanssa?

Hitaaseen maidonnousuun ja maidontuotannon käynnistämiseen auttaa homeopaattinen Urtica urens eli nokkonen.

Rintatulehdus ja imetyskipu?

Rintatulehdukseen auttavat homeopaattiset Belladonna ja Bryonia. Belladonna on oikea aine, jos olo on kuumottava, rinnat punaiset ja turvonneet ja maidontulo runsasta. Bryonia auttaa erityisesti rajuun rintatulehdukseen ja maidontulon loppumiseen kovan liikunnan tai ylirasituksen seurauksena. Imettäessä tuntuu pistävää tai viiltävää kipua.

Tulehtuneisiin rintoihin auttaa myös homeopaattinen Pulsatilla, jos imetys on kivuliasta ja maidontulo vähäistä tai maito vetistä.

Liian vähäinen tai liian runsas maitomäärä?

Liian vähäiseen maidontuloon auttaa homeopaattinen Lac defloratum, erityisesti jos äiti tuntuu masentuneelta ja on hyvin janoinen. Muista juoda riittävästi huoneenlämpöisiä nesteitä eli jopa 3 l/pv! Herumista voi helpottaa kalsiumlisä.

Liian runsaaseen maidontuloon oikea aine on homeopaattinen Phytolacca, kun rinnat ovat hyvin arat, kovat ja turvoksissa. Phytolaccaa käytetään myös vieroittamiseen, joten annostuksessa kannattaa olla tarkkana, jos ei tarkoita vieroittaa lasta. (Huom. myös salvia, esim. Vogelin Salvisan-uute vähentää maidontuotantoa, joten kannattaa olla tarkkana myös sen kanssa.)

Onko lapsi imemislakossa tai vilustunut?

Jos lapsi lakkoilee rinnalla esim. rokottamisen jälkeen, kannattaa antaa hänelle Thujaa. Se auttaa tulehduksiin ja vilustumiseen, erityisesti rokotusten jälkeen. Annostus lapselle iän mukaan 1 krt/pv 2 vkon ajan:
  • 6 kk: 1 rae
  • 1-2 v: 1-2 raetta
  • 3-5 v: 2 raetta
Tarkempia ohjeita kannattaa kuitenkin kysyä koulutetulta homeopaatilta!

Jos lakkoilua ja sairastumista ei edellä rokottaminen, lasta voi hoitaa oireiden mukaan tavallisilla vilustumisen hoidossa käytettävillä homeopaattisilla aineilla. Näitä ovat muun muassa Gelsemium (vilunväreitä erityisesti lihaksissa, sairastuminen alkaa hitaasti), Belladonna (hehkuvan kuuma iho, lapsi haluaa kuitenkin pysyä peiton alla), Pulsatilla (tulehdus pään alueella) ja Bryonia (kuivat limakalvot, kuiva nuha/yskä). (Suluissa joitain tyypillisiä oireita.)

Hyvä, saamani ohje on aloittaa hoito seuraavalla seoksella: Aconitum + Gelsemium + Hepar sulphur, 1-4 raetta kutakin noin desilitraan vettä, annetaan lapselle muovisella teelusikalla 1-5 tl/krt useita kertoja päivässä. Aluksi annostus voi olla jopa 5-15 min välein, kun tilanne on akuutti ja vähitellen puolen tunnin, tunnin tai kahden välein, kunnes olo helpottaa. Mitä pienemmästä ja herkemmästä lapsesta on kyse, sitä pienempi annostus ja sitä helpompi on nähdä vaikutus, erityisesti jos lapsi on lähellä esim. kantoliinassa. Isommalle lapselle seoksen voi laittaa nokkamukiin, josta lapsen on helppo ottaa sitä kulaus tai kaksi.

Huom. Aconitumia ei saa käyttää homeopaattisenakaan 2-3 pv pidempään! Tämän jälkeen Aconitumin tilalle vaihdetaan jokin muu aine sen mukaan, mihin suuntaan oireilu on mennyt. Kyseeseen voi tulla esim. Belladonna, Bryonia, Chamomilla tai Pulsatilla.


Potenssi ja annostus äidille

Sopivat potenssit imetysongelmissa ovat D6 tai C6 ja annostus äidille joko 2 tunnin välein 3 raetta tai 3 kertaa päivässä 3 raetta. Mikäli oireilu on rajua tai se ei helpotu, on aina syytä kääntyä koulutetun homeopaatin tai lääkärin puoleen.

Artikkeli perustuu alla oleviin lähteisiin ja osin omaan kokemukseeni. En kuitenkaan ole koulutettu homeopaatti, joten en voi vastata ohjeiden omakohtaisesta soveltamisesta. Artikkeli tuntuu kuitenkin tulleen tarpeeseen - se on tämän blogin luetuin postaus pitkästi yli 4000 lukukerrallaan!

Lähteet:

Hohenester, Walter & Helfferich, Michael (2006). Itsehoitoa homeopatialla. Pehmeästi eroon vaivoista ja sairauksista. Helsinki: WSOY.

Vajaranta, Marja & Aila Minerva Leponiemi. Homeopaattisia lääkeaineita arkikäyttöön.

Ks. myös 10 homeopaattisen aineen kotiapteekki, 6 aineen homeopaattinen kotiapteekkiHomeopatiaa raskausaikana ja synnytyksessä , Homeopatia synnytyksessä ja Odotus- ja imetysajan luontaistuotteet sekä Homeopatiaklinikan homeopatiavinkit ja Homeopatiaa kotihoitoon.

Julkaistu 10.09.2010, päivitetty lukukertojen määrä 13.06.2021.

Ei kommentteja: