lauantai 2. tammikuuta 2010

Sokeroimattomia viljatuotteita

Valkoisen sokerin poisjättäminen sekä omasta että lapsen ruokavaliosta on yksi parhaimpia tekoja, joita voi vatsa- ja allergiavaivoissa tehdä. Jos mahdollista, kannattaa myös valita tarjolla olevista vaihtoehdoista luomuversio, sillä niiden viljelyssä on käytetty vähemmän, jos lainkaan, kasvinsuojeluaineita yms.

Tässä joitain linkkejä (aakkosjärjestyksessä) sokeroimattomiin (tai täys- / raakaruokosokerilla makeutettuihin) viljavalmisteisiin (tai viljan korvikkeisiin) imetysdieetin ja/tai lapsen ruokavalion avuksi:

Hirssituotteita

Hirssinen-tuotemerkin alla myydään Milletti Oy:n tuotteita, joita löytyy täältä http://www.milletti.fi/verkkokauppa.htm . Sivulta puuttuu hirssisuurimo, josta saa hauduttamalla ihanan pehmeää puuroa. Lähin myyntipaikka taitaa olla Seinäjoella Mini-Mani, joitain tuotteita saa myös City-Marketista ja muista K-ketjun kaupoista sekä Halpa-Hallista. - Tilaan hirssit suoraan myllystä, joten voin sanoa, että Hirssisen hirssi on vertaansa vailla, laadultaan ihan toista kuin muut markkinoilla olevat hirssit!

Spelttuotteita (sis. gluteenia)

SunSpeltin tuotteita löytyy täältä http://www.sunspelt.fi/tuoteluettelo.htm . Joitain tuotteita löytyy sekä S-Marketista että K-Marketista. Laajempi valikoima luontaistuote- ja nettikauppojen kautta, myös Seinäjoella Mirtelon ekokaupasta. - Huom. joissain SunSpeltin tuotteissa on speltin lisäksi myös maissia, joten kannattaa lukea tuoteseloste tarkkaan!

Urtekramin luomuspelthiutaletta ei enää saa, joten sen tiedot on poistettu postauksesta. Ilmeisesti joko tuotteen valmistus tai maahantuonti on lopetettu.

Maissituotteita

Urtekramilla on luomumaissihiutaletta, jota saa S-Marketista, K-Marketista ja Halpa-Hallista. Kuva voisi löytyä googlaten, aiempi linkki ei enää valitettavasti toimi.

Quinoatuotteita

SunSpelt on löytänyt nyt myös quinoan, jota on alettu kasvattaa Suomessa! Kannattaa siis kysellä SunSpeltiä myyviltä liikkeiltä, esim. Mirtelosta Seinäjoelta, onko heillä myös suomalaista quinoaa. MakroBioksen luomuquinoamurot tulevat Boliviasta ja niitä löytynee ainakin Vihreästä Linjasta ja City-Marketista Seinäjoelta. City-Market myy (ajoittain) myös Allermiinan maahantuomia Werzin luomuquinoamuroja, mutta valmisteiden välillä on eroa - mielestäni MakroBioksen hyväksi. Tosin Werzin muro on täysjyväquinoaa.

MakroBioksen maahantuomana löytyy myös ranskalaista luomuquinoanäkkäriä (sis. tummaa riisiä, täysruokosokeria ja suolaa). Sitäkin saa Vaasan Prismasta ja luultavasti myös Mirtelosta Seinäjoelta, mahdollisesti muistakin S- ja K-ketjujen isoista myymälöistä.

Tattarituotteita

Keskisen myllyn tattarituotteita löytyy täältä http://www.keskisenmylly.fi/tuotteet.html . Myynnissä paikallisessa K-Marketissa ja Seinäjoella City-Marketissa. Huom. Keskisen myllyn tuotepakkaukset ovat vaihtuneet aiemmista paperi-/muovipusseista pahvilaatikkoihin! Eli kannattaa tutkia tarkkaan esim. City-Marketin hylly, tattarimakaroneja löytyy kyllä sieltä...

MakroBioksen maahantuomaa ranskalaista luomutattarinäkkäriä (sis. raakaruokosokeria ja suolaa) saa ainakin Vaasan Prismasta ja muistaakseni myös Mirtelo-ekokaupasta Seinäjoelta. Kannattaa katsoa muistakin S- ja K-ketjujen isoista myymälöistä.

Lisäksi närpiöläisellä TopFoodilla on luomutattarihiutaleita, jotka sisältävät kuitenkin myös maissia. Tuotetta myy mm. S-ketju ja Halpa-Halli. Ks. linkki alempana.


Lopuksi ns. kotimaisia, gluteenia sisältäviä viljoja

- ruistuotteita:
 Ryvita-tuotemerkin alta löytyy pelkkää ruista sisältävä näkkileipä. Ruismakaroneja (ihan eri tuotemerkin alta) löytyy mm. Vaasan Ekosopista.

Luomuruislimppua ja hiivatonta ruisvuokaa löytyy S-marketin valikoimasta ja luultavasti myös Prismoista. Lapselle (liian) tuoreen ruisleivän palan voi kuivattaa huoneenlämmössä ja antaa kovana leipänä.

- useita viljoja sisältäviä tuotteita:
Närpiöläisen Topfoodin tattaria, maissia, kauraa ja/tai vehnää sisältäviä tuotteita löytyy täältä http://www.topfood.fi/fi.asp . Seuraavat eivät sisällä lisättyä sokeria tms.: SunFlakes-luomutattarihiutaleet (huom. sisältävät myös maissia) ja Sun Müsli -hedelmämysli. Sekä Halpa-Hallin että K-Marketin valikoimissa, samoin S-Market myy mysliä.

Päivitetty 23.07.2013.

Ei kommentteja: